گروه آموزشی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی در سال ۱۳۷۵ با هدف آموزش دانشجویانی که بتوانند به عنوان کارشناس در مناطق مختلف تولید گیاهان زراعی، فعالیت نمایند تشکیل گردید. این گروه ابتدا با پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی تکنولوژی تولیدات گیاهی شروع به کار نمود. در سال ۱۳۸۳ به تربیت دانشجو در مقطع کارشناسی ناپیوسته زراعت پرداخت و در سال ۱۳۸۶، موفق به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد زراعت گردید.
در سال ۱۳۸۷ گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی در رشته بیوتکنولوژی کشاورزی در بعد تحصیلات تکمیلی، توسعه بیشتری یافت و به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد این رشته پرداخت. در سال ۱۳۸۸ جذب دانشجو در مقاطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته متوقف گردید و به جای آنها رشته کارشناسی پیوسته تولید و ژنتیک گیاهی با گرایش اصلاح نباتات دایر گردید. در سال 1391 نیز گروه، موفق به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد آگرواکولوژی گردید.
 پس از توسعه رشته­های مختلف در مقطع کارشناسی ارشد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی در سال 1391 اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع دکتری رشته زراعت نمود. هم­چنین بعد از جذب دانشجویان کارشناسی بیوتکنولوژی کشاورزی در سال 1394، گروه موفق به پذیرش دانشجو در  مقطع دکتری بیوتکنولوژی کشاورزی در سال 1395 گردید.

تعداد دانشجویان :
تعداد دانشجویان کارشناسی: 85
تعداد دانشجویان کارشناسی ارشد: 90
تعداد دانشجویان دکتری: 52
اهداف گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی
افزایش کمی و کیفی عملکرد محصولات زراعی دارویی هدف اصلی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی است. موضوعات تحقیقاتی گروه:
1- ارزیابی پاسخ گیاهان زراعی و دارویی به تنش های محیطی
2- مدل سازی گیاهان زراعی
3- مدیریت علفهای هرز
4- کشاورزی پایدار
5- تولید گیاهان زراعی و دارویی
6- کشاورزی ارگانیک
7- تولید گیاهان تراریخته
8- جداسازی، کلونینگ و ارزیابی ساختار و عملکرد ژنها
9- کاربرد بیوتکنولوژی برای افزایش تولید متابولیت ثانویه
10- شناسایی و مهندسی پروتئین های دارویی در گیاهان
11- آنالیز بیان ژن
12- مهندسی متابولیک در سیستم های میکروبی
کرایش های گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی
آگروتکنولوژی
علم زراعت پایه فعالیت های کشاورزی است. هدف از تأسیس رشته زراعت در مقاطع کارشناسی، و گرایش فیزیولوژی آن در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا، تربیت دانشجویانی متخصص در زمینه های مختلف تولید است که با توجه به نیازهای منطقه ای و  کشوری، توان توسعه کشاورزی و مریت تحقیقات مربوطه را در بخشهای دولتی و خصوصی داشته باشند. از طریق تربیت صحیح متخصصان کشاورزی، می توان تا حد امکان از اراضی کشور برای افزایش عملکرد در اراضی آبی و دیم و بهبود کیفیت محصولات استفاده کرد.
آگرواکولوژی
امروزه آگرواکولوژی یا کشاورزی اکولوژیک از جایگاه ویژه ای در علم کشاورزی برخوردار بوده و یکی از اولویت های کشاورزی مدرن است. پدیدار شدن پیامدهای منفی سیستم های متداول از جمله تغییر اقلیم، آلودگی محیط زیست، افزایش مقاومت در برابر آفات و کاهش کیفیت محصول، ضرورت تأسیس این رشته را نشان می دهد. هدف از آموزش دانشجویان کارشناسی ارشد در اگرواکولوژی، کسب مهارت های لازم برای تجزیه و تحلیل اکوسیستم های کشاورزی و استفاده از فناوری های سازگار با اکوسیستم در مقیاس منطقه ای و ملی است. متخصصان در این زمینه با یادگیری راه حل های تخصصی و توجه به سیستم های کشاورزی اکولوژیکی و سیستم های کم مصرف با بازده بالا و سازگار با طبیعت در زمینه حفظ تولید پایدار محصول، سلامت جامعه، کشاورزی ارگانیک، تولید محصولات استاندارد و تولید گیاهان دارویی می تواند کارآمد باشد و پاسخگوی نیازهای فوری جامعه در سیاست های کلان و بلند مدت شوند.
ژنتیک و به‌نژادی
هدف گروه مهندسی  تولید و ژنتیک گیاهی، توسعه و انتقال دانش زراعت و به نژادی برای بهبود مداوم صفات مرتبط با ایمنی، کیفیت، شاخص برداشت و ارزش اقتصادی محصولات زراعی و گیاهان دارویی است. گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی در دانشگاه کردستان عمدتا در آموزش و تحقیق در زمینه های مختلف علوم گیاهی با تأکید بر دستاوردهای جدید فعالیت دارد. در این گروه آزمایشگاه های تحقیقاتی و همچنین دستگاه های تخصصی مختلفی برای انجام آزمایشات مرتبط با محصولات زراعی و دارویی وجود دارد که برنامه های آموزشی در سه سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری را پشتیبانی می کند. در مقطع کارشناسی، رشته تولید و ژنتیک گیاهی در گروه دایر است. همچنین در سطح تحصیلات تکمیلی، گروه دارای دانشجو در گرایش های کارشناسی ارشد  ژنتیک و به نژادی گیاهی  و دکتری بیوتکنولوژی گیاهی است. اهداف اصلی برنامه های تحصیلات تکمیلی آموزش دانشجویانی است که بتوانند برنامه های تحقیقاتی در زمینه تولید محصولات و افزایش بهره مری محصولات و با استفاده از روش های به نژادی کلاسیک و مولکولی را انجام داده و مدیریت نمایند. در این گروه، با در نظر گرفتن جنبه های مختلف زیست محیطی و پایداری محیط زیست، تحقیقات به طور عمده بر روی بهبود عملکرد و کیفیت غلات و گیاهان صنعتی و دارویی متمرکز است.
بیوتکنولوژی کشاورزی
بیوتکنولوژی و کاربرد آن در طرح های کشاورزی به عنوان یک فناوری پیشرو در دستیابی به پایداری تولید مواد غذایی در جهان شناخته شده است. بیوتکنولوژی همچنین به عنوان یکی از اصلی ترین فناوری های استراتژیک با هدف حمایت از تولید محصولات پایدار شناخته شده است. بنابراین ، آموزش در زمینه بیوتکنولوژی کشاورزی در ایران به عنوان بخشی اساسی در برنامه ریزی و اجرای کشاورزی نوین در نظر گرفته شده است. آموزش کارشناسان بیوتکنولوژی در زمینه کشاورزی یکی از اهداف اصلی این برنامه است.
رشته گرایش ها
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی برنامه هایی برای درجه کارشناسی ارشد و دکتری بیوتکنولوژی کشاورزی ارائه می دهد. دانش آموزان  مقطع کارشناسی ارشد باید 32 واحد درسی (شامل پایان نامه) را بگذرانند و همچنین باید یک تحقیق نوین به عنوان پایان نامه خود انجام دهند و از یافته های خود در یک سخنرانی شفاهی و عمومی دفاع کنند..
زمینه های تحقیقاتی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی
  • تنوع ژنتیکی گیاهان