Faculty Profile

محمد جلالی
تاریخ به‌روزرسانی: 1403/07/26

محمد جلالی

دانشکده کشاورزی / گروه ترویج و آموزش کشاورزی

Theses Faculty

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. بررسی تمایلات کارآفرینی دریافت‌کنندگان تسهیلات بانک کشاورزی در استان کردستان
    1403
    تمایل به کارآفرینی یکی از مهم‌ترین بخش‌های کارآفرینی و عامل موثری در پیش‌بینی‌ فعالیت‌های کارآفرینانه در جامعه است. از این رو بررسی عوامل موثر بر تمایل کارآفرینی و تقویت آن می‌تواند نقش مهمی در توسعه فعالیت‌های کارآفرینانه داشته باشد. پژوهش توصیفی- پیمایشی حاضر با هدف بررسی تمایلات کارآفرینی دریافت‌کنندگان تسهیلات بانک کشاورزی در استان کردستان انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل متقاضیان تسهیلات ایجاد طرح‌های تولیدی، خدماتی و... بخش کشاورزی بودند که در سطح استان کردستان حداقل به مدت ۲ سال متوالی فعالیت کارآفرینی داشته‌اند. برای تعیین حجم نمونه از جدول تعیین نمونه کرجسی و مورگان استفاده گردید و بر این اساس تعداد ۲۱۷ نفر از جامعه آماری به روش نمونه‌گیری تصادفی به‌عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسشنامه‌ای شامل چهار متغیر نهفته تمایل به کارآفرینی، عوامل محیطی، عوامل فردی(روانشناختی)، و رفتار کارآفرینانه بود. به جهت ارزیابی روایی، پایایی و برازش متغیرهای نهفته و انجام اهداف پژوهش از روش مدل‌سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزار LISREL بهره گرفته شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که روایی، پایایی و برازش متغیرهای نهفته پژوهش مورد تایید است. نتایج مدل معادلات ساختاری پژوهش نیز نشان داد که عوامل فردی(روانشناختی) و عوامل محیطی تاثیر مثبت و معناداری بر تمایل به کارآفرینی دریافت‎کنندگان تسهیلات بانکی دارد. همچنین نتایج نشان داد که تمایل به کارآفرینی تاثیر مثبت و معناداری بر روی رفتار کارآفرینی دارد. یافته‌های مطالعه حاضر می‌تواند در خصوص هزینه‌کرد تسهیلات بانک کشاورزی در زمینه‌های کشاورزی و ایجاد کارآفرینی در حوزه کشاورزی نقش موثری داشته باشد.
  2. شناسایی عوامل موثر بر موفقیت (تداوم) کشت کلزا و نقش آموزش‌های ترویجی در آن (مطالعه موردی: استان کردستان، شهرستان کامیاران)
    1402
    توسعه کشت کلزا و تداوم آن به دلیل پتانسیل‌های بهبود وضعیت اقتصادی-اجتماعی ساکنان روستایی و همچنین تقویت خصوصیات محیطی مزارع در سال‌های اخیر به میزان زیادی مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق، عوامل موثر بر موفقیت (تداوم) کشت کلزا و نقش آموزش‌های ترویجی در آن در شهرستان کامیاران در استان کردستان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه کلزاکاران شهرستاران کامیاران بود که پس از برگزاری کلاس‌های آموزشی و ترویجی به کشت کلزا ادامه داده و اینکه از تداوم کشت کلزا منصرف شده بودند. حجم نمونه از طریق جدول کرجسی و مورگان به تعداد 83 نفر برای هر کدام از دو گروه تداوم کشت کلزا و عدم تداوم کشت کلزا انتخاب شدن و نمونه‌گیری بر اساس روش نمونه‌گیری طبقه‌ای تصادفی انجام شد. پرسشنامه محقق ساخته جهت گردآوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفت و روایی آن با استفاده از نظر متخصصان و خبرگان و پایایی آن از طریق ازمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. متغیرهای نگرش نسبت به تداوم کشت کلزا، نگرش نسبت به میزان سازگاری کلزا با شرایط آب و هوایی منطقه، انگیزه برای پذیرش کشت کلزا، امکانات برای پذیرش کشت کلزا، دانش در زمینه کاشت، داشت و برداشت کلزا، تمایل رفتاری کشاورزان به تداوم کشت، هنجار ذهنی کشاورزان نسبت به کلزا، تاثیر کانال‌های مختلف آموزشی و ارتباطی، کمک کارشناسان کشاورزی به کلزاکاران به عنوان متغیرهای مستقل و در رابطه با تاثیرگذاری در تداوم یا عدم تداوم کشت کلزا در کامیاران مورد بررسی قرار گرفتند. از آزمون‌های آماری ناپارامتری من‌وایت‌نی به منظور مقایسه میانگین عوامل موثر بر تداوم کشت کلزا بین دیدگاه دو گروه مورد مطالعه و رگرسیون لجستیک به منظور پیش‌بینی و بررسی اثرات متغیرهای مورد مطالعه در تداوم یا عدم تداوم کشت کلزا استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با SPSS نسخه 21 انجام شد. نتایج نشان داد که در بین متغیرهای مورد مطالعه، تمایل رفتاری کشاورزان به تداوم کشت، نگرش نسبت به میزان سازگاری کلزا با شرایط آب و هوایی منطقه و هنجار ذهنی کشاورزان نسبت به کلزا به ترتیب بیشترین اهمیت را در پذیرش و تداوم کشت کلزا داشته‌اند. که در این ابعاد نیز پیشنهاد کشت کلزا به سایر کشاورزان، وجود حمایت دولت از کشاورزان با اجرای طرح مدیریت آب در مزارع تحت کشت کلزا و افزایش اطلاعات در زمینه کشت کلزا و افزایش کیفیت و کمیت آن مهم‌ترین عوامل و اثرگذارترین فاکتورها در موفقیت و تداوم کشت کلزا توسط کشاورزان منطقه مورد مطالعه بوده است. همچنین مطابق نتایج با افزایش امکانات برای پذیرش کشت کلزا و کمک کارشناسان کشاورزی به کلزاکاران، پذیرش و تداوم کشت کلزا توسط کشاورزان افزایش می‌یابد که با تاکید و بهبود بر این دو بعد می‌توان زمینه تداوم و افزایش سطح زیرکشت کلزا را در شهرستان کامیاران فراهم آورد.
  3. بررسی عوامل موثر بر رفتار مصرف کود شیمیایی در بین کشاورزان ذرت‌کار دهستان درودفرامان شهرستان کرمانشاه
    1401
    در سال های اخیر مصرف کودهای شیمیایی افزایش قابل ملاحظه ای داشته که افزون بر صدمات زیست محیطی، افزایش قیمت تمام شده محصولات کشاورزی را نیز به دنبال داشته است. لذا، توجه به پیامدهای زیست محیطی بکارگیری نهاده های کشاورزی در محصولات مهم و استراتژیک کشاورزی از اهمیت بالایی برخوردار است. ذرت به عنوان یکی از مهم‌ترین فرآورده‌های زراعی، در کشور ما از جایگاه مهم و استراتژیکی برخوردار است. عملکرد دانه ذرت به میزان استفاده از کودهای شیمیایی وابستگی بالایی دارد. بنابراین، مدیریت رفتار مصرف کود در بین کشاورزان و خصوصاً کشاورزانی که اقدام به کاشت ذرت می کنند، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا، مطالعۀ حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر رفتار مصرف کود شیمیایی در بین کشاورزان ذرت‌کار دهستان درودفرامان شهرستان کرمانشاه انجام شد. برای این منظور از پارادایم کمّی بهره گرفته شد. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیۀ کشاورزان ذرت‌کار دهستان درودفرامان شهرستان کرمانشاه شهرستان بود که در سال گذشته اقدام به کشت ذرت نموده بودند (100N=). با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی و جدول کرجسی و مورگان تعداد 80 نفر از آنان برای انجام پژوهش انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده‌ها در این پژوهش، پرسشنامه‌ای استاندارد بود که روایی آن با استفاده از روایی محتوایی و سازه و پایایی آن با بهره‌گیری از پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده‌ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی از نرم افزار SPSS نسخۀ 25 و SmartPLS نسخه سه بهره گرفته شد. یافته‌های مطالعه نشان داد که قصد مصرف کود شیمیایی تاثیر مثبت و معناداری در سطح یک درصد بر رفتار مصرف کود شیمیایی ذرت‌کاران دهستان درودفرامان دارد و این متغیر قادر به تبیین 22 درصد از تغییرات واریانس رفتار مصرف کود شیمیایی کشاورزان مورد مطالعه است. هم‌چنین، نتایج مطالعه نشان داد که متغیرهای هنجارهای اخلاقی، نگرش نسبت به مصرف کود شیمیایی و هنجارهای ذهنی با تبیین 73 درصد از تغییرات متغیر قصد مصرف کود شیمیایی ذرت‌کاران دهستان درودفرامان به صورت غیرمستقیم تاثیر مثبت و معناداری بر رفتار مصرف کود شیمیایی کشاورزان مورد مطالعه داشتند. در نهایت با توجه به یافته‌های پژوهش، پیشنهادهای کاربردی به سیاستگزاران، برنامه‌ریزان و مدیران جهاد کشاورزی به منظور کمک به کاهش مصرف کود شیمیایی و مدیریت بهینۀ آن در کشور ارائه شده است.
  4. تحلیل نگرش ساکنین مناطق روستایی شهرستان‌های دالاهو و اسلام‌آباد غرب نسبت به پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست‌محیطی و زیرساختی گردشگری روستایی و کشاورزی
    1401
    این مطالعه با هدف تحلیل نگرش ساکنین مناطق روستایی شهرستان‌های دالاهو و اسلام‌آباد غرب نسبت به پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست‌محیطی و زیرساختی گردشگری روستایی و کشاورزی انجام شد. 384 نفر در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. پرسش‌نامه‌ی محقق ساخت برای سنجش نگرش نسبت به گردشگری و توسعه آن، منفعت شخصی، روحیه سازگاری، هنجار اجتماعی، تعلق اجتماعی، مشارکت اجتماعی، نگرش زیست‌محیطی و همچنین بررسی مشخصات دموگرافیک تدوین شد. بر اساس نتایج مطالعه، مشارکت‌کنندگان در پژوهش بیشتر میان‌سال بودند و بطور متوسط 50/3 هکتار زمین داشتند. میانگین درآمد سالیانه برای گردشگری سه میلیون تومان بود. بیشتر افراد مورد مطالعه مرد و دارای تحصیلات دیپلم بودند. یافته‌ها نشان داد افراد مورد مطالعه از نگرش مطلوبی نسبت به پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیست‌محیطی و زیرساختی گردشگری برخوردار بودند. یافته‌های حاصل از رگرسیون نشان داد مشارکت اجتماعی دارای بیشترین تاثیر مثبت بر نگرش نسبت به جذب گردشگر در منطقه مورد مطالعه و تعلق اجتماعی دارای کمترین تاثیر معنی‌دار و مثبت بر این متغیر بود. در این میان، متغیرهای نگرش زیست‌محیطی، میزان مالکیت زمین و درآمد حاصل از کشاورزی دارای تاثیر منفی و معنی‌داری بر نگرش نسبت به جذب گردشگر در منطقه مورد مطالعه بودند. این متغیرها در مجموع توانستند حدود 40 درصد از تغییرات متغیر نگرش نسبت به جذب گردشگر در منطقه مورد مطالعه را توضیح دهند. بر اساس یافته‌های مطالعه، پیشنهادهای کاربردی برای توسعه گردشگری در منطقه مورد مطالعه و پیشنهادهایی برای پژوهش‌های آینده ارائه گردید.
  5. شناسایی عوامل موثر‌ بر رفتارهای زیست‎محیطی کشاورزان در‌‌‌‌ ژینایی تالاب زریبار
    1401
    این مطالعه پیمایشی به منظور شناسایی عوامل موثر‌ بر رفتارهای زیست‎محیطی کشاورزان در‌‌‌‌ ژینایی تالاب زریبار در سطح 9 روستای اطراف تالاب انجام شد. جامعه آماری مطالعه‌ی حاضر 780 نفر از کشاورزان اطراف تالاب بودند که 252 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد بین سن با رفتار زیست‎محیطی ارتباط معناداری وجود دارد (012/0 =p)، اما بین تحصیلات با رفتار زیست‎محیطی (285/0 =p)، وضعیت تاهل (304/0 =p)، عضویت در نهادها (251/0 =p) و شرکت در دوره آموزشی (287/0 =p) با رفتار زیست‎محیطی ارتباط وجود ندارد. در ارتباط با متغیرهای پژوهش نتایج نشان داد بین نگرش زیست‎محیطی، هنجارذهنی، کنترل رفتار ادراک شده، دانش زیست‎محیطی، نگرانی زیست‎محیطی، قصد، استفاده از کانال و اعتماد به کانال با رفتار زیست‎محیطی ارتباط وجود دارد (05/0 ˂ p) که از نظر آماری این رابطه مثبت و مستقیم می‌باشد. همچنین نتایج نشان داد اختلاف معنی‎داری بین میانگین رفتار زیست‎محیطی، نگرش زیست‎محیطی و قصد نمونه‎های پژوهش با توجه به محل سکونت آن‎ها وجود دارد(001/0 =p). در نهایت نتایج نشان داد نگرش زیست‎محیطی بر قصد (001/0 =p)، هنجار ذهنی بر قصد (001/0 =p)، کنترل رفتار ادراک شده بر قصد (013/0 =p)، کانال‎های ارتباطی بر دانش زیست‎محیطی (001/0 =p)، دانش زیست‎محیطی بر رفتار زیست‎محیطی (000/0 =p)، قصد بر رفتار زیست‎محیطی (001/0 =p) و کانال‎های ارتباطی بر رفتار زیست‎محیطی (010/0 =p)، تاثیر معناداری دارد.
  6. نگرش بهره برداران و متخصصان بخش کشاورزی شهرستان سنندج نسبت به انرژی های تجدیدپذیر و کاربرد آن ها در کشاورزی
    1401
    استان کردستان و شهرستان سنندج ازنظر اقلیمی و آب وهوایی دارای شرایط خوبی در جهت توسعه انرژی های نو می باشند. با توجه به مسائل و مشکلات زیست محیطی مربوط به کاربرد سوخت های فسیلی، در این پژوهش به بررسی نگرش بهره برداران و متخصصان بخش کشاورزی شهرستان سنندج نسبت به انرژی های تجدیدپذیر و کاربرد آن ها در کشاورزی پرداخته شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کشاورزان و متخصصان بخش کشاورزی شهرستان سنندج در استان کردستان می باشند که به روش نمونه گیری تصادفی تعداد 360 نفر کشاورزان و 140 نفر متخصص انتخاب شدند. برای سنجش و تحلیل نگرش و دیدگاه کشاورزان و متخصصان سنندج نسبت به انرژی های تجدیدپذیر و کاربرد آن ها در کشاورزی از پرسشنامه ای استفاده شد که روایی آن با استفاده از نظر متخصصان و پایـای مقیـاس هـای آن بـا اسـتفاده از ضـریب آلفـای کرونبـاخ محاسبه گردید. ضریب پایایی مقیاس های پرسشنامه بین 76/0 تا 93/0 بود که نشان از قابل اطمینان بـودن مقیـاس هـای بـه کـار رفتـه داشت. بر اساس دیدگاه کشاورزان امکان استفاده از انرژی بیوماس و انرژی خورشیدی در کشاورزی استان کردستان به ترتیب در اولویت قرار دارند. همچنین بنا بر دیدگاه متخصصان، استفاده از انرژی های خورشیدی و بیوماس (زیست توده) در اولویت قرار داشت. هر دو گروه کشاورزان و متخصصان نسبت به کاربرد انرژی های خورشیدی و بیوماس در بخش کشاورزی نگرشی کاملا مساعد دارند. نگرش بسیاری از کشاورزان (5/50 درصد) و متخصصان (0/52 درصد) نسبت به محیط زیست مثبت وکاملا مثبت بود. 7/52 درصد از کشاورزان وضعیت امنیت انرژی در ایران را کاملا امن و 9/45 درصد از آن ها وضعیت انرژی در ایران را امن عنوان کرده اند که نشان از ضعف آگاهی در این زمینه دارد. نتایج آزمون U من ویتنی نشان داد که بین دیدگاه کشاورزان و متخصصان نسبت به کاربرد انرژی های خورشیدی در بخش کشاورزی تفاوت آماری معنی داری در سطح اطمینان 1 درصد وجود ندارد (سطح معنی داری= 641/0)، ولی بین دیدگاه کشاورزان و متخصصان نسبت به کاربرد انرژی های بادی، آبی و بیوماس تفاوت های آماری معنی داری در سطح اطمینان 1 درصد وجود داشت (سطح معنی داری= 001/0). یعنی دو گروه کشاورزان و متخصصان نسبت به کاربرد انرژی بادی، آبی و بیوماس در بخش کشاورزی دیدگاه متفاوتی با یکدیگر دارند. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین نگرش کشاورزان و متخصصان نسبت به امنیت انرژی در ایران و نگرش آن ها نسبت به محیط زیست با دیدگاه آن ها نسبت به کاربرد انرژی های تجدیدپذیر رابطه معناداری وجود دارد. بر اساس یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی از دیدگاه هر دو گروه مورد مطالعه، 4 مانع اصلی بکارگیری انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی عبارتند از: " عدم اطمینان کشاورزان به دولت " ؛ " عدم توانایی مالی کشاورزان " ؛ " ضعف در سیاست های دولت " و " ضعف دانشی کشاورزان ". مهمترین موانع بکارگیری انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی از دیدگاه کشاورزان "عدم اطمینان کشاورزان به دولت" و از دیدگاه متخصصان " ضعف در سیاست های دولت "می باشد. از جمله مهمترین پیشنهادهای تحقیق حاضر انجام برنامه های مختلف آموزشی، ترویجی، تشویقی و تسهیل گرانه با هدف اطمینان سازی در میان کشاورزان است تا حرکت به سمت کاربرد انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی سریع تر شود
  7. بررسی عملکرد شرکت‌های خدمات فنی مهندسی کشاورزی در تغییر رفتار حفاظت از منابع آب و عوامل موثر بر آن ( از دیدگاه کشاورزان حوضه‌ی دریاچه ارومیه)
    1401
    هدف این مطالعه بررسی عملکرد شرکت‌های خدمات فنی مهندسی در تغییر رفتار حفاظت از منابع آب از دیدگاه کشاورزان حوضه دریاچه ارومیه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کشاورزان تحت پوشش شرکت‌های خدمات فنی مهندسی کشاورزی در استان آذربایجان غربی در سه شهرستان مهاباد، میاندوآب، نقده که در پروژه احیاء دریاچه ارومیه با مشارکت جوامع محلی در استقرار کشاورزی پایدار و حفاظت از تنوع زیستی همکاری داشتند. به لحاظ روش تحقیق، این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران250 نفر کشاورز از طریق نمونه‌گیری طبقه‌ای با انتساب مناسب برای انجام تحقیق انتخاب شد. برای گردآوری داده از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. روایی صوری پرسشنامه با نظر اساتید دانشگاه کردستان مورد تایید قرار گرفته و پایایی ترکیبی ابزار پژوهش نیز از طریق آلفای کرونباخ اندازگیری و اصلاحات لازم به دست آمد. داده‌های گردآوری شده با استفاده از تکنیک چند متغیره مدل‌سازی معادلات ساختاری و نرم‌افزارهای SPSS 25 و AMOA 25 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل مدل معادلات ساختاری تحقیق نشان داد، که متغیرهای عوامل فرهنگی، سرمایه اجتماعی(اعتماد، مشارکت، آگاهی و انسجام)، امکانات و تجهیزات از اثر مثبت و معنی‌داری بر متغیر وابسته میانی عملکرد شرکت‌ها(قابلیت‌های فنی، تعاملات حرفه‌ای و سودمندی خدمات) برخوردار بوده، که حدود 61 درصد واریانس آن را تبیین می‌نمایند. همچنین عملکرد شرکت‌های فنی مهندسی، سرمایه‌های اجتماعی کشاورزان ، امکانات و تجهیزات شرکت‌ها و عوامل فرهنگی مجموعاً 49 درصد واریانس متغیر وابسته اصلی تحقیق یعنی تغییر رفتار حفاظت از منابع آب را تبیین می‌کنند. که تنها متغیر عوامل فرهنگی تاثیر مثبت و معنی‌دار بر تغییر رفتار داشت. نتایج حاصل از تحلیل مدل معادلات ساختاری بررسی عملکرد شرکت‌های خدمات فنی و مهندسی در تغییر رفتار حفاظت از منابع آب با متغییرهای پژوهش نشان داد که شاخص‌های برازش مدل از وضعیت مناسبی برخوردار هستند. مقدار کای اسکوئر مدل از 3 کمتر است و این نشان از آن دارد، که داده‌های تجربی به نحو مناسبی از مدل مفهومی پژوهش حمایت می‌کنند. همچنین مقدار ریشه میانگین مربعات خطای برآورد نیز کمتر از 08/0 است و این شاخص نیز برازش مدل را تایید می‌کند.
  8. بررسی عوامل موثر بر تمایل به تولید مرغ بدون آنتی‌بیوتیک‌توسط تولیدکنندگان مرغ گوشتی استان
    1401
    این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر تمایل به تولید مرغ بدون آنتی‌بیوتیک توسط تولیدکنندگان مرغ گوشتی شهرستان‌های استان کردستان انجام شد. در این مطالعه 200 نفر از 10 شهرستان مختلف مورد بررسی قرار گرفتند و پرسش‌نامه‌های محقق ساخت را پاسخ دادند. روایی پرسش‌نامه توسط اساتید تایید شد و پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت و تایید شد. این مطالعه به‌صورت توصیفی- همبستگی و بر اساس مدل معادلات ساختاری بود. پرسش‌نامه دارای گویه‌هایی برای تمایل، شناخت و آگاهی، هنجار، نگرش، اعتماد، تقلید، سودمندی، کنترل، سهولت درک شده، نوآوری، همدلی، عملکرد، عادت، حمایت دولت و آموزش بود. پس از گردآوری داده‌ها نتایج توسط نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد بررسی قرار گرفتند. تمامی افراد مورد مطالعه مرد بودند بیشتر افراد مورد مطالعه بزرگتر از 30 سال بودند (00/97درصد). بیش از نیمی از جامعه آماری تحصیلات دانشگاهی نداشتند. بیشتر افراد جامعه آماری مالک مرغداری بودند. نتایج نشان داد که بیشتر افراد درآمد دوره‌ای بالای 10 میلیون دارند و درصد کمی از آن‌ها درآمد دوره‌ای زیر 10 میلیون تومان داشتند. بیشتر افراد بین 5 تا 20 سال سابقه شغلی داشتند. بیشتر افراد مورد مطالعه وضعیت حقوقی فردی داشتند. بیشتر افراد شغل دوم نداشتند. حدود 60 درصد از تولیدکنندگان مرغ گوشتی استان کردستان باور دارند که توپوگرافی تاثیر زیادی بر سلامت محیط مرغداری دارد. حدود 90 درصد گزارش کردند که مرغداری آن‌ها در مسیر کشتارگاه طیور یا مسیر حمل جوجه قرار ندارد. بیشتر افراد اشاره کردند که مرغداری آن‌ها در کنار مرغ بومی و مرغ مادر وجود ندارد. بیشتر آن‌ها اشاره کردند که دکتر دامپزشک دارند و تردد هفتگی دارد. نتایج مدل معادلات ساختاری حاکی از آن بود که برای تمایل به تولید بدون در نظر گرفتن ناثیر مثبت یا منفی، شناخت و آگاهی، هنجار، نگرش، اعتماد، تقلید، سودمندی، کنترل، سهولت درک شده، نوآوری، همدلی، عملکرد و آموزش بترتیب بیشترین اثرات را بر تمایل به تولید مرغ بدون آنتی‌بیوتیک در استان کردستان داشتند. نتایج مدل معادلات ساختاری در ارتباط با رفتار تولید نیز بدون در نظرگرفتن تاثیر مثبت یا منفی نشان داد که متغیرهای شناخت و آگاهی، تقلید، نوآوری، حمایت دولت، عادت، هنجار، نگرش، اعتماد، سودمندی، کنترل، سهولت درک شده، همدلی،آموزش و عملکرد بیشترین اثرات را داشتند. مقدار کای اسکوئر مدل از 3 کمتر است و این نشان از آن دارد، که داده‌های تجربی به نحو مناسبی از مدل مفهومی پژوهش حمایت می‌کنند. همچنین مقدار ریشه میانگین مربعات خطای برآورد نیز کمتر از 08/0 است و این شاخص نیز برازش مدل را تایید می‌کند.
  9. مدل یابی رفتار بهداشتی کشاورزان مصرف کننده پساب شهری شهرستان کرمانشاه: تئوری اعتقادات سلامت
    1400
    این مطالعه به منظور مدل یابی رفتار بهداشتی کشاورزان مصرف کننده پساب شهری شهرستان کرمانشاه بر اساس تئوری اعتقادات سلامت انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل آن دسته از کشاورزان شهرکرمانشاه می باشد که ازپساب شهری برای آبیاری محصولاتشان استفاده می کنند. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 160 نفر از کشاورزان ساکن در شش روستای، بیجانه، منوچهرآباد و بزرگدار سفلی از دهستان درود فرامان و عمه، شادمان و موریان از دهستان قره سو انتخاب شد. دادها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید که روایی محتوای آن توسط استاد راهنما و متخصصان امر مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار تحقیق نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاسهای که بصورت طیف لیکرت بودند، تعیین گردیدکه در مورد تمامی مقیاس ها مقدار آلفای کرونباخ بالاتر از666/0 بود که نشان از قابلیت اعتماد )پایایی( پرسشنامه است. روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل آماره های توصیفی )فراوانی، درصد، میانگین و میانه(، که از طریق SPSS انجام گرفت. همچنین برای بررسی رابطه علی بین متغیرها از مدل معادلات ساختاری بهره گرفته شد که از طریق برنامه ی AMOS صورت گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد رفتار بهداشتی که کشاورزان مصرف کننده پساب شهری منطقه مورد مطالعه از خود نشان می دهند در حد متوسطی می باشد. بر اساس یافته های حاصل از معادلات ساختاری از بین متغیرهای تئوری اعتقادات سلامت، خودکارآمدی کشاورزان مصرف کننده پساب شهری(004/0P< و 45/0β=)، شدت درک شده توسط کشاورزان( 03/0P< و 90 /0(β= و موانع درک شده توسط کشاورزان(02/0P< و 39 /0β= ) تاثیر مثبت و معناداری بر رفتار بهداشتی کشاورزان مصرف-کننده پساب شهری دارد. این سه متغیر در مجموع می توانند 69 درصد از تغییرات متغیر رفتار را پیش بینی کنند. اما تاثیر سایر متغیرهای تحقیق( حساسیت درک شده، منافع درک شده، نگرش، دانش، میزان استفاده و میزان اعتماد که بیانگر متغیر راهنمای عمل در این تحقیق بودند) در مدل معنادار بدست نیامد. از این بین متغیر شدت درک شده با وزن رگرسیونی90% بیشترین نقش را در بروز رفتار بهداشتی کشاوزان مصرف کننده پساب شهری دارا می باشد. نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که از بین گویه های شدت درک شده، تهدید پساب بر روی سلامت انسان و امنیت غذایی در دراز مدت، از بین گویه های موانع درک شده، ایجاد بوی متعفن و مزاحمت حشرات و از بین گویه های خودکارآمدی، اطمینان کشاورزان به خودشان در به اجرا درآوردن رفتارهای بهداشتی برای کاهش خطرات ناشی از استفاده پساب شهری، از اولویت بالاتری نسبت به سایر گویه ها برخوردار بودند. درپایان تحقیق پیشنهادهای کاربردی مهمی برای بهبود و افزایش رفتارهای بهداشتی کشاورزان مصرف کننده پساب شهری ارائه شده است که از مهم ترین آن ها آموزش و آشنا ساختن کشاورزان با نحوه مدیریت استفاده از پساب و همچنین اجرای سیاست هایی توسط دولت برای حمایت از معیشت کشاورزان فقیرکه از پساب برای آبیاری استفاده میکنند تا به درآمد آن ها آسیبی نرسد.
  10. استراتژی های مقابله با خشکسالی و میزان تاب آوری در بین تولیدکنندگان گندم دیم استان کردستان
    1400
    در این پژوهش هدف شناسایی استراتژی های سازگاری به کار گرفته شده توسط گندم کاران دیم استان کردستان و سنجش میزان تاب آوری این گروه از کشاورزان در برابر پدیده خشکسالی بود. اطلاعات و داده های مورد نیاز پژوهش بر مبنای دو روش اسنادی و میدانی جمع آوری شد. واحد تحلیل پژوهش، خانوارهای کشاورز دیم کار ساکن در محدوده شهرستان های استان کردستان بودند که بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 160 از آنها به عنوان نمونه آماری مورد مطالعه قرار گرفتند. متغیر وابسته در این پژوهش تاب آوری در برابر خشکسالی و متغیر میانجی شامل میزان بکارگیری استراتژی های سازگاری با خشکسالی بود. همچنین متغیرهای مستقل شامل درک از وقوع تغییرات اقلیمی، درک از وقوع خشکسالی، درک ریسک، تجربه ریسک ناشی از خشکسالی، اطمینان به سازمان های دولتی، دسترسی به منابع، سرمایه اجتماعی و ویژگی های فردی و اقتصادی بودند. در این پژوهش ابتدا با استفاده از یک مصاحبه گروه متمرکز با 15 نفر از گندم کاران دیم تلاش شد انواع استراتژی هایی که در منطقه برای سازگاری با خشکسالی به کار می رود به منظور بکار بردن آنها در پرسشنامه شناسایی و استخراج شوند. سپس با استفاده از پرسشنامه ای که بر اساس چارچوب مفهومی پژوهش طراحی شد اقدام به گردآوری داده ها گردید. به منظور بررسی عوامل اثرگذار بر تاب آوری کشاورزان گندم کار دیم مورد مطالعه از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد از بین متغیرهای مستقل پژوهش، میزان بکارگیری استراتژی های سازگاری به عنوان یک متغیر مستقل میانجی با ضریب مسیر 48/0 بیشترین اثر مثبت و تعیین کننده را بر تاب آوری دیم کاران داشته است. پس از این متغیر، به ترتیب متغیرهای میزان سرمایه اجتماعی، میزان دسترسی به منابع، درآمد و میزان مالکیت زمین کشاورزی به ترتیب با ضریب های 23/0، 20/0، 19/0 و 18/0 بیشترین اثر مثبت و معنی دار را بر تاب آوری در برابر خشکسالی داشتند. همچنین، یافته ها نشان داد که متغیرهای سرمایه اجتماعی، دسترسی به منابع، درآمد و میزان مالکیت زمین کشاورزی با تاثیر بر متغیر میزان بکارگیری استراتژی های سازگاری، به طور غیرمستقیم بر تاب آوری در برابر خشکسالی اثرگذار هستند. علاوه بر این، بر اساس یافته ها، اگرچه متغیرهای درک ریسک، تجربه ریسک و اطمینان به سازمان های دولتی به طور مستقیم بر تاب آوری در برابر خشکسالی اثرگذار نیستند، اما این متغیرها با اثر مثبت و معنی دار بر میزان بکارگیری استراتژی های سازگاری، از طریق این متغیر میانجی، قادر هستند تاب آوری در برابر خشکسالی را نیز به طور غیرمستقیم تحت تاثیر قرار دهند. یافته ها نشان داد از بین متغیرهای فردی و اقتصادی، متغیرهای میزان درآمد سالیانه و وسعت زمین کشاورزی دارای اثرات مستقیم بر تاب آوری در برابر خشکسالی و میزان بکارگیری استراتژی های سازگاری با خشکسالی بوده اند.
  11. شناسایی عوامل موثر بر تغییر شیوه آبیاری محصولات باغی توسط کشاورزان شهرستان سنندج با استفاده از تئوری های رفتار بین فردی و انگیزه حفاظت از آب
    1400
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر تغیر شیوه آبیاری محصولات باغی شهرستان سنندج با استفاده از تئوری رفتار بین فردی و انگیزه حفاظت از آب انجام شد. ازنظر ماهیت از نوع پژوهش های کمی و از لحاظ هدف کاربردی و از منظر نحوه گردآوری داده ها پیمایشی محسوب می شود. در راستای اهداف پژوهش از دو مدل رفتار بین فردی و انگیزه حفاظت از آب استفاده گردید. جامعه آماری شامل 360 کشاورز فعال در زمینه تولید محصولات باغی (توت فرنگی، گیلاس، آلبالو)بودند که از شیوه آبیاری قطره ای و بارانی اسنفاده می کنند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 180 نفر به عنوان نمونه مورد مطالعه به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه پژوهش بر اساس طیف لیکرت بود که روایی صوری آن توسط اساتید و متخصصان امر مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ برای همه متغیرهای تحقیق بالاتر از 7/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از نرم افزارهای SPSS و AMOSاستفاده شد. نتایج آزمون T تک نمونه ای نشان داد که رفتار تغیر شیوه آبیاری باغداران شهرستان سنندج در وضعیت مطلوب قرار دارد. نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که بین همه متغیرهای تئوری رفتار بین فردی با متغیرهای نیت و رفتار تغییر شیوه آبیاری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج همبستگی و ارتباط بین متغیرهای مدل انگیزه حفاظت از آب با ترس و رفتار تغییر شیوه آبیاری نیز مشخص کرد که بین متغیرهای رفتار تغیر شیوه آبیاری با متغیرهای خودکارآمدی درک شده، حساسیت درک شده، شدت درک شده، اثربخشی پاسخ، هزینه پاسخ و ترس ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد اما ارتباط متغیر پاداش با متغیرهای رفتار تغییر شیوه آبیاری و دیگر ابعاد پژوهش فاقد اثر معنادار بود. یافته های معادلات ساختاری در زمینه تاثیر تئوری رفتار بین فردی با واسطه گری متغیر نیت بر رفتار تغییر شیوه آبیاری بیانگر این بود که متغیرهای نیت و عادت به صورت مستقیم دارای اثر معنادار بر رفتار تغیر شیوه آبیاری است. همچنین متغیر حساسیت و عادت با واسطه گری متغیر نیت دارای اثر غیرمستقیم بر رفتار تغیر شیوه آبیاری است. در این خصوص متغیر عادت دارای اثر مستقیم بر متغیرهای هنجار اخلاقی، اعتقادات کنترل، اعتقادات رفتاری، اعتقادات هنجاری، نقش و احساسات بود. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری مدل انگیزه حفاظت با نقش وابسته بودن متغیر ترس برای متغیرهای شدت درک شده و حساسیت درک شده بر رفتار تغییر شیوه آبیاری بیانگر این بود که متغیرهای اثربخشی پاسخ، خودکارآمدی درک شده و ترس به صورت مستقیم و متغیرهای شدت درک شده و حساسیت درک شده به طور غیرمستقیم دارای اثرگذاری بر رفتار تغییر شیوه آبیاری هستند. در خصوص تعیین میزان تاثیر متغیرهای تئوری رفتار بین فردی و مدل انگیزه حفاظت در تغییر رفتار شیوه آبیاری کشاورزان شهرستان سنندج به صورت هم زمان، مدل انگیزه حفاظت دارای بیشترین اثر معنادار و مستقیم بر رفتار تغییر شیوه آبیاری در بین باغداران شهرستان سنندج است. همچنین مدل انگیزه حفاظت به واسطه ترس کشاورزان در زمینه از دست رفتن و کاهش منابع آبی نیز بر رفتار تغییر شیوه آبیاری نقش داشت. هم چنین تئوری رفتار بین فردی نیز دارای اثرگذاری مستقیم و معنادار بر رفتار تغییر شیوه آبیاری بود که این اثرگذاری در مقایسه با مدل انگیزه حفاظت، کمتر بود.
  12. واکاوی ادراک، نگرش و رفتار سبزی کاران شهرستان سنندج نسبت به سلامت و کیفیت مواد غذایی در سطح مزرعه
    1400
    سلامت مواد غذایی در سطح مزرعه اولین و مهم ترین گام در تولید محصولات سالم است، زیرا کاهش آلودگی در مراحل بعدی در زنجیره ارزش دشوار بوده و بسیار هزینه بر است. عدم استفاده از منابع آب آلوده برای آبیاری و مدیریت تلفیقی آفات، بیماری ها و علف های هرز از جمله راهکارها برای حفظ سلامت مواد غذایی در سطح مزرعه می باشند. در این مسیر، کشاورزان نقش اصلی و اساسی را بر عهده داشته و باید رفتارهای ایمنی لازم برای کاهش آلودگی محصولات و بالا بردن کیفیت آن ها را انجام دهند. بنابر آنچه گفته شد، هدف پژوهش حاضر، واکاوی ادراک، نگرش و رفتار سبزی کاران شهرستان سنندج نسبت به سلامت و کیفیت مواد غذایی در سطح مزرعه می باشد. به منظور درک بهتر رفتار سبزی کاران شهرستان سنندج نسبت به سلامت و کیفیت مواد غذایی،این پژوهش به صورت کمی و توصیفی و تحلیلی انجام گرفت. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات بخش میدانی تحقیق، پرسشنامه ای بود که با بهره گیری از پیشینه ی تحقیق و چارچوب مفهومی پژوهش تدوین شد. جامعه آماری پژوهش، 800 نفر از سبزی کاران ساکن در بخش مرکزی شهرستان سنندج بودند که بر اساس جدول مورگان 260 نفر از آنها بر اساس تکنیک نمونه گیری طبقه ای تصادفی برای انجام مطالعه انتخاب شدند. سپس داده های گردآوری شده از نمونه تحقیق با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد، متغیرهایی که بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر رفتار نسبت به تولید غذای سالم در مزرعه دارند، به ترتیب عبارتند از: نگرش با ضریب مسیر 52/0، میزان استفاده از کانال های ارتباطی با ضریب مسیر 42/0، هنجار اخلاقی با ضرایب مسیر 22/0 و هنجار اجتماعی با ضرایب مسیر 17/0. همچنین مشخص شد که ادراک در مورد تولید غذای سالم در مزرعه اثر مستقیم و معنی داری بر رفتار نسبت به تولید غذای سالم در مزرعه ندارد. در مجموع متغیرهای وارد شده به تحلیل مدل سازی معادلات ساختاری قادر بودند حدود 53/0 درصد از تغییرات متغیر وابسته رفتار نسبت به تولید غذای سالم در مزرعه را تبیین نمایند. در نهایت این پژوهش نشان داد که موانعی همچون خرده مالک بودن کشاورزان منطقه مورد مطالعه، ضعف اقتصادی و سطح سواد پایین کشاورزان، بالابودن هزینه های تامین نهاده های کشاورزی سالم، گرانی و عدم دسترسی به این نهاده ها، زمان بر بودن تولید محصول سالم، عدم حمایت های دولتی و نبود قوانین مشخص، باعث شده سبزیکاران تمایل چندانی به استفاده از آفت کش های طبیعی نداشته باشند. بنابراین اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در این زمینه از ضروری ترین قدم های اولیه در راه افزایش تمایل به استفاده از آفت کش های طبیعی و تولید محصولات سالم می باشند.
  13. شناسایی قابلیت ها و موانع توسعه کارآفرینانه مجتمع گاوداری های شیری استان کردستان (مطالعه موردی: شهر سنندج)
    1400
    این مطالعه به منظور بررسی شناسایی قابلیت ها و موانع توسعه کارآفرینانه مجتمع گاوداری های شیری استان کردستان و به صورت موردی در شهر سنندج انجام شد. روش تحقیق راهبردی از نوع کاربردی بود که بر مبنای فرایند مطالعات استراتژیک با رویکرد SWOT انجام شد. جامعه آماری تحقیق در این مطالعه کارکنان، دامداران و فارغ التحصیلان کشاورزی موردبررسی قرار گرفتند. نمونه آماری به صورت هدفمند انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات میدانی بود که با استفاده از پرسشنامه بسته با اعضای جامعه تحقیق برای تعیین بیانیه ماموریت، چشم انداز، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید صورت گرفت. سپس اطلاعات به دست آمده در شورای راهبری بررسی شد و 5 قوت، 8 ضعف، 3 فرصت، و 6 تهدید نهایی گردید. همچنین با استفاده از جدول ارزیابی عوامل درونی و بیرونی ، موقعیت استراتژیک مجتمع گاوداری های شیری استان کردستان در وضعیت تهاجمی شناسایی شد. نتایج با استفاده از تحلیل ماتریس SWOT نشان داد که تعداد دو استراتژی SO، دو استراتژی ST، سه استراتژی WO و سه استراتژی WT جمعاً 10 استراتژی مشخص گردید. استراتژی های شناسایی شده با ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی QSPM اولویت بندی گردیدند. بر اساس نتایج به دست آمده، مهم ترین اولویت ها، شامل دادن روحیه به افراد و فارغ التحصیلان برای ایجاد شغل و تاسیس گاوداری با توجه به پتانسیل های منطقه و همچنین فراهم نمودن نهاده های موردنیاز دامداران و عدم دخالت دولت در تعیین قیمت شیر و دادن قیمت تضمینی برای شیر و نهاده ها بودند.
  14. بررسی عوامل موثر بر تمایل زنان روستایی به کارآفرینی در صنایع کوچک دام و طیور شهرستان های سلسله و دلفان استان لرستان
    1400
    هدف از پایان نامه حاضر بررسی عوامل موثر بر تمایل زنان روستایی به کارآفرینی در صنایع کوچک دام و طیور شهرستان های سلسله و دلفان – استان لرستان است. جامعه آماری این پژوهش زنان روستایی شهرستان سلسله و دلفان در استان لرستا ن به تعداد 248 نفر بود. نمونه گیری بصورت تصادفی ساده صورت می پذیرد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان تعداد 150 نفر بود. روش تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSWin22 انجام شد. نتایج تحلیل حاصل از مقایسه میانگین ها نشان داد که، بین تمایل زنان روستایی به کارآفرینی در صنایع کوچک دام و طیور در شهرستان سلسله و دلفان براساس سن آن ها اختلاف معنی داری از لحاظ آماری وجود دارد. بطوریکه زنان با میانگین سنی بین 30 تا 40 سال تمایل بیشتری به کارآفرینی داشتند. همچنین براساس سطح تحصیلات آن ها اختلاف معنی داری از لحاظ آماری وجود دارد. بطوری که زنان با سطح تحصیلات دیپلم یا فوق دیپلم تمایل بیشتری به کارآفرینی داشتند. براساس سابقه فعالیت آن ها اختلاف معنی داری از لحاظ آماری وجود دارد. بطوری که زنان با سابقه فعالیت بین 5 تا 10 سال تمایل بیشتری به کارآفرینی داشتند. براساس میزان درآمد آن ها اختلاف معنی داری از لحاظ آماری وجود دارد. بطوری که زنان با میزان درآمد بالاتر تمایل بیشتری به کارآفرینی داشتند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که، مقدار ضریب همبستگی چندگانه (R) بین عوامل موثر بر تمایل زنان روستایی بر کارآفرینی در صنایع کوچک دام و طیور برابر با 732/0 است که بیانگر همبستگی بالا بین عوامل موثر بر تمایل زنان روستایی بر کارآفرینی در صنایع کوچک دام و طیور است. ضریب تعیین (R2) برابر با 535/0 است. بدین معنی که 5/53 درصد از تغییرات متغیر وابسته (کارآفرینی در صنایع کوچک دام و طیور) توسط متغیرهای مستقل تحقیق، یعنی عوامل موثر بر تمایل زنان روستایی (عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، انگیزه بر قصد و نیت کار آفرینی، ویژگی های روانشناختی، برگزاری کلاس های ترویجی) قابل پیش بینی است، و بقیه تغییرات (5/46 درصد باقی مانده) مربوط به عوامل و متغیرهای دیگری می شود که وارد تحلیل نشده اند. مقدار F به دست آمده برابر با 218/38 در سطح 1 درصد معنی دار شد.
  15. تاثیر برنامه های آموزشی-ترویجی کارآفرینی بر دانشجویان(مورد مطالعه: رویدادهای شتاب برگزار شده در دانشگاه کردستان در حوزه کشاورزی)
    1400
    یکی از برنامه های آموزشی- ترویجی کوتاه مدت که از سال2007 در دنیا در زمینه ترغیب و ترویج کارآفرینی شکل گرفته و توسعه یافته است، برنامه ای کوتاه مدت به نام استارت آپ ویکند است که علاقه مندان زیادی دارد. این برنامه مبتنی بر چرخه یادگیری تجربی بوده و هدف آن تجهیز شرکت کنندگان به مجموعه ای از نگرش ها، دانش ها و مهارت های مورد نیاز در زمینه رفتار کارآفرینانه و راه اندازی کسب وکار است. هدف کلی تحقیق حاضر تحلیل اثربخشی برنامه های استارت آپ ویکند حوزه کشاورزی برگزار شده در دانشگاه کردستان در طی سال های 1397-98 بود. این تحقیق، پیمایشی از نوع کمی بود. جامعه آماری تحقیق شامل شرکت کنندگان در 4 برنامه استارت آپ ویکند بود که در زمینه کشاورزی در سالهای 1397و 1398 در دانشگاه کردستان برگزار شدند. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید که برابر با تعداد 160 نفر به دست آمد که به منظور کاهش خطای نمونه گیری حجم نمونه به 170 نفر افزایش یافت. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ای استفاده شد که روایی آن با استفاده از نظر متخصصان و پایایی مقیاس های آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. ضریب پایایی مقیاس های پرسشنامه بین 84/0 تا 89/0 بود که نشان از قابل اطمینان بودن مقیاس های به کار رفته داشت. روش تحلیلی اصلی برای تجزیه داده ها روش مدلسازی منحنی رشد بود. یافته های توصیفی نشان داد که مهارت ها و ویژگی های کارآفرینانه مورد بررسی در دانشجویان به واسطه شرکت در برنامه استارت آپ ویکند رشد کرد اما مدتی پس از پایان آموزش دوباره روند نزولی به خود گرفتند که در مورد اکثر این مهارت ها و توانمندی‎ ها، نزول آنها در بین دانشجویان دختر بیشتر از دانشجویان پسر بود. یافته های مربوط به مدلسازی منحنی رشد نشان داد که برنامه استارت آپ ویکند تاثیر مثبت و معناداری بر مقاصد کارآفرینانه، نگرش به کارآفرینی، خودکارآمدی کارآفرینانه، هوشیاری کارآفرینانه، مطلوبیت کارآفرینی و امکان پذیری کارآفرینی دانشجویان دارد و منحنی رشد این متغیرها در دانشجویان به صورت غیرخطی است؛ به شکلی که در ابتدا با شرکت در برنامه استارت آپ ویکند، وضعیت این متغیرها در دانشجویان افزایش می یابد، اما با گذشت زمان دوباره روند نزولی به خود می گیرند. همچنین مدلسازی منحنی رشد نشان داد که درطول زمان روند منفی متغیرهای مقاصد کارآفرینانه، نگرش به کارآفرینی، خودکارآمدی کارآفرینانه، و هوشیاری کارآفرینانه در دانشجویان دختر به شکل معنی داری از دانشجویان پسر بیشتر می شود. اما در مورد دو متغیر مطلوبیت کارآفرینی و امکان پذیری کارآفرینی، روند نزولی رشد این دو متغیر در دانشجویان دختر و پسر با هم تفاوت معنی داری ندارد. در پایان تحقیق نیز پیشنهادهای کاربردی برای برنامه ریزان و محققین آموزش کارآفرینی ارائه شده است.
  16. تعیین کننده های بکارگیری اقدامات مدیریتی زیست محیطی در سطح مزرعه توسط کشاورزان (مورد مطالعه: کشاورزان دهستان درود فرامان- شهرستان کرمانشاه)
    1400
    این مطالعه پیمایشی به منظور بررسی تعیین کننده های بکارگیری اقدامات مدیریتی زیست محیطی در سطح مزرعه توسط کشاورزان شهرستان کرمانشاه-دهستان درود فرامان انجام شد. جامعه آماری مطالعه ی حاضر 668 نفر از کشاورزان بخش درود فرامان بودند که 140 نفر از آن ها با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبیه ای با انتساب متناسب مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخت بود که روایی و پایایی آن به تایید رسید. یافته ها نشان داد که براساس تئوری ارزش- باور- هنجار می توان به میزان 35/0 از واریانس مربوط به بکارگیری اقدمات و عملیات زیست محیطی در کارهای کشاورزی از سوی کشاورزان منطقه مورد مطالعه را پیش بینی نمود. مقدار ضریب تعیین مدل برآورد شده برای کاربرد تئوری رفتار هدایت شده در مطالعه رفتارهای زیست محیطی کشاورزان در سطح مزرعه برابر با 41/0 بود، که مقدار آن از ضریب تعیین مدل ارزش- باور- هنجار بیشتر بود. براساس تئوری رفتار هدایت شده، متغیر نگرش فرد نسبت به کشاورزی پایدار و وضعیت زیست محیطی، میزان فشار اجتماعی از سوی جامعه و درک فرد از توانایی های بروز رفتار زیست محیطی بترتیب بیشترین اثرات را روی تئوری رفتار هدایت شده نشان دادند. مقدار ضریب تعیین مدل ترکیبی برآورد شده، برابر با 56/0 است که نشان می دهد این مدل ترکیبی قادر است میزان 56% از واریانس بکارگیری اقدمات و عملیات زیست محیطی در سطح مزرعه توسط کشاورزان را تبیین نماید. همچنین این یافته ها نشان می دهد که قدرت ترکیب دو تئوری رفتار هدایت شده و تئوری ارزش- باور- هنجار در زمینه ی پیش بینی بکارگیری اقدامات و عملیات زیست محیطی در سطح مزرعه توسط کشاورزان از قدرت هرکدام از تئوری های مذکور به تنهایی بیشتر است. براساس ترکیبی از هر دو تئوری، متغیر نگرش فرد نسبت به کشاورزی پایدار، آگاهی فرد از پیامدهای مثبت بکارگیری اقدامات و عملیات در سطح مزرعه توسط کشاورزان و درک فرد از فشار اجتماعی توسط جامعه بر روی او در زمینه بکارگیری اقدامات و عملیات زیست محیطی در سطح مزرعه بیشترین اثرات را برای پیش بینی بکارگیری اقدامات مدیریتی زیست محیطی در سطح مزرعه را نشان دادند. براساس نتایج این مطالعه، ترکیبی از هر دو تئوری رفتار هدایت شده و تئوری ارزش- باور- هنجار برای پیش بینی کردن اقدامات مدیریتی زیست محیطی در سطح مزرعه توسط کشاورزان مورد مطالعه بهتر می-باشد.
  17. بررسی عوامل موثر بر موفقیت شرکت های تعاونی روستایی شهرستان دیواندره از دیدگاه اعضای تعاونی ها
    1399
    تعاونی های روستایی چند منظوره بوده و به فعالیت های مختلف خدماتی، تولیدی، بازرگانی و ترویجی می پردازند که این فعالیت ها در راستای اهداف و سیاست های حمایتی دولت در جهت توسعه بخش کشاورزی و حمایت از روستاییان قرار دارد بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر موفقیت شرکت های تعاونی روستایی شهرستان دیواندره از دیدگاه اعضای تعاونی ها انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را اعضای 8 شرکت نعاونی روستایی شهرستان دیواندره که شامل 11275 نفر از اعضا بودند تشکیل دادند. جهت گردآوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. در نهایت داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزارSPSS نسخه 25 و با کمک روش های آماری توصیفی و استنباطی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که شناخت ضمنی اعضا ( 523/0)، مهارت فنی و تخصصی مدیران (629/0)، مشارکت اعضا (519/0)، آموزش اعضا (496/0) و باور به تعاون با نمره (553/0) بر موفقیت شرکت های تعاونی روستایی شهرستان دیوانده تاثیر معناداری دارد.
  18. بررسی عوامل موثر بر نقش زنان در معیشت پایدار خانوار روستایی با تاکید بر تعاونی های زنان در استان کرمانشاه
    1399
    بیشتر نظریه پردازان توسعه بر این باورند که منابع انسانی هر جامعه ای عامل تعیین کننده خصوصیت و روند توسعه اجتماعی و اقتصادی آن جامعه است. زنان به عنوان نیمی از جمعیت انسانی نه تنها موضوع و هدف هر نوع برنامه توسعه ای هستند، بلکه عاملی مهم در پیشبرد اهداف توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه نیز می باشند. با وجود فعالیت های فراوان زنان در جوامع روستایی به گونه معمول نقش آنان در معیشت خانوار و فعالیت های تولیدی و اقتصادی به فراموشی سپرده می شود. بنابراین توجه به زنان و مشارکت آنان در تامین معیشت پایدار خانوار که سبب توسعه روستایی می شود؛ امری ضروری به نظر می رسد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر نقش زنان در معیشت پایدار خانوار روستایی با تاکید بر تعاونی های زنان در استان کرمانشاه صورت گرفته است. با توجه به اینکه 10 تعاونی فعال زنان روستایی در این استان وجود دارد که تعداد آن ها 875 نفر می باشد با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 267 نفر از زنان روستایی به عنوان نمونه انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات برای تجزیه و تحلیل از پرسشنامه استفاده گردیده است. در تحقیق حاضر به منظور محاسبه میزان پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. کلیه تحلیل های آماری در سطح خطای 05/0 و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شده است. نتایج آزمون فرضیات تحقیق بعد از عضویت در تعاونی حاکی از آن است که فقط سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی بر معیشت پایدار خانوار روستایی تاثیر معناداری دارد.
  19. تحلیل دیدگاه کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه نسبت به استفاده از انرژی های تجدید پذیر در فعالیت های کشاورزی
    1399
    این مطالعه به منظور بررسی دیدگاه کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه نسبت به کاربرد انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی و تمایل آنها به نشر این منابع انرژی انجام گردید.جامعه آماری مطالعه ی حاضر شامل 750 نفر بود که بر اساس فرمول کوکران 254 نفر از آنها برای انجام پژوهش انتخاب شدند. نتایج نشان داد که میانگین نگرش کارشناسان مورد مطالعه نسبت به انرژی های تجدیدپذیر بالاتر از حد متوسط است. همچنین، میانگین تمایل این افراد نسبت به نشر انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی نیز در سطحی بالاتر از حد متوسط قرار داشت. یافته های حاصل از تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد بین متغیرهای نگرانی نسبت به پیامد کاربرد سوخت های فسیلی، دانش در مورد انرژی های تجدیدپذیر و درک منافع کاربرد انرژی های تجدیدپذیر با نگرش نسبت به کاربرد این منابع انرژی در بخش کشاورزی ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. این در حالی است که رابطه بین درک موانع کاربرد انرژی های تجدیدپذیر، سن و سابقه کار با نگرش نسبت به کاربرد انرژی های تجدیدپذیر منفی و معنی دار بود. همچنین، نتایج حاصل از تحلیل همبستگی پیرسون بین متغیرهای مستقل پژوهش با تمایل نسبت به نشر انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی حاکی از آن بود که بین تمام متغیرها و تمایل به نشر کاربرد انرژی های تجدیدپذیر ارتباط معنی داری وجود دارد. این ارتباط برای نگرانی نسبت به پیامد کاربرد سوخت های فسیلی، دانش در مورد انرژی های تجدیدپذیر و درک منافع کاربرد انرژی های تجدیدپذیر معنی دار و مثبت و برای درک موانع، سن و سابقه کار منفی بود. یافته های حاصل از تحلیل مدل معادلات ساختاری در رابطه با عوامل اثرگذار بر نگرش نسبت به کاربرد انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی نشان داد درک منافع کاربرد انرژی های تجدیدپذیر، دانش در مورد انرژی های تجدیدپذیر، درک موانع کاربرد این انرژی ها، سابقه کار، نگرانی نسبت به پیامد کاربرد سوخت های فسیلی و سن به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نگرش نسبت به کاربرد انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی داشتند. از بین این متغیرها، تاثیر درک منافع، دانش و نگرانی نسبت به پیامد کاربرد سوخت های فسیلی بر نگرش نسبت به کاربرد انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی مثبت بود. این در حالی است که درک موانع کاربرد انرژی های تجدیدپذیر، سن و سابقه کار تاثیری منفی بر نگرش نسبت به کاربرد انرژی های تجدیدپذیر داشتند. همچنین، یافته های به دست آمده از برازش مدل اندازه گیری نشان داد مقادیر شاخص های برازش مدل در حد مطلوبی بوده و مدل از برازش مناسبی برخوردار است. علاوه بر این، نتایج حاصل از تحلیل مدل معادلات ساختاری در رابطه با عوامل اثرگذار بر تمایل سبه نشر انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی نشان داد دانش در مورد انرژی های تجدیدپذیر و درک منافع کاربرد انرژی های تجدیدپذیر بیشترین اثر مثبت و معنی دار را بر تمایل افراد مورد مطالعه نسبت به نشر انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی داشته اند. این دو متغیر از طریق نگرش نیز اثرات غیرمستقیمی بر تمایل به نشر انرژی های تجدیدپذیر نشان دادند. بر اساس یافته ها، نگرش نسبت به کاربرد انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی و نگرانی نسبت به پیامد کاربرد سوخت های فسیلی نیز دارای تاثیر مثبت و معنی داری بر تمایل به نشر انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی بودند. نگرانی نسبت به پیامد کاربرد سوخت های فسیلی از طریق نگرش نیز به طور غیرمستقیم تمایل به نشر انرژی های تجدیدپذیر را تحت تاثیر قرار داد. سن و سابقه کار به طور مستقیم و غیرمستقیم (از طریق نگرش) تاثیر منفی و معنی داری بر تمایل به نشر انرژی های تجدیدپذیر در بخش کشاورزی داشتند.
  20. بررسی میزان اثربخشی برنامه های تلویزیونی تولیدشده توسط مدیریت ترویج جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در سال 1396 از دیدگاه بهره برداران
    1398
    امروزه توسعه بخش کشاورزی و نقش آن در پیشبرد کشورها به ویژه کشورهای درحال توسعه بر کسی پوشیده نیست و تحقق این مهم درگرو توسعه منابع انسانی است که رسانه ها در این زمینه نقش بسزایی دارند. در میان رسانه های جمعی تلویزیون از لحاظ آموزش های غیررسمی در فعالیت های ترویجی جایگاه ویژه ای دارد. به منظور استفاده از این رسانه در توسعه کشاورزی این پژوهش با هدف کلی اثربخشی برنامه های تلویزیونی رویش شبکه استانی زاگرس از دیدگاه بهره برداران بخش کشاورزی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف تحقیقاتی کاربردی و از نظر روش توصیفی است که به منظور جمع آوری داده ها از تکنیک پیمایشی با ابزار پرسشنامه استفاده شده است. به منظور سنجش روایی پرسشنامه از نظرات صاحب نظران و کارشناسان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه و برخی اساتید و متخصصان دانشگاه کردستان استفاده شد و به منظور پایایی پرسشنامه در یک مطالعه مقدماتی تعداد 30 پرسشنامه در اختیار بهره برداران خارج از جامعه آماری موردمطالعه قرار گرفت. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای و تصادفی است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که از 810 نفر نمونه آماری مورد مطالعه، 240 نفر و معادل 7/29% بیننده برنامه تلویزیونی رویش از شبکه استانی زاگرس می باشند و 570 نفر و معادل 3/70% این برنامه را مشاهده ننموده اند. همچنین نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد سن و تحصیلات تاثیر معنا داری بر اثربخشی برنامه های تلویزیونی نداشته اند. متغیر رضایتمندی از شبکه و متغیرهای ساختار و رضایتمندی از برنامه آموزشی ترویجی بیشترین تاثیر را در اثربخشی برنامه تلویزیونی رویش دارد و با توجه نتایج پیشنهاد می شود در ساختار برنامه ها علایق و جنبه های مختلف مخاطبین جهت موثربودن و افزایش راندمان برنامه ها مدنظر قرار گیرد.
  21. بررسی دیدگاه کشاورزان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در مورد دلایل و پیامدهای خرد شدن زمین های کشاورزی
    1397
    خرد شدن مالکیت اراضی یکی از مهم ترین محرک ها در زمینه تغییرات استفاده از زمین است و فرایندی است که در نهایت مدیریت پایدار زمین را محدود می کند. از این رو، تحقیق حاضر با هدف بررسی دیدگاه کشاورزان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در مورد دلایل و پیامدهای خرد شدن اراضی کشاورزی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل دو گروه کشاورزان و کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان بود که با استفاده از فرمول کوکران، حجم مناسب برای انجام تحقیق، 150 نفر ازکشاورزان (شهرستان های تویسرکان، ملایر و نهاوند) و 100 نفر از کارشناسان (شهرستان های تویسرکان، ملایر، نهاوند و بهار) بدست آمد که نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامه است که روایی آن بر اساس نظرخواهی از تعدادی از استادان و صاحب نظران در این زمینه تنظیم شد. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق از آزمون مقدماتی استفاده شد که آلفای کرونباخ محاسبه شده جهت بررسی دلایل و پیامدهای خرد شدن اراضی برای دو گروه مورد مطالعه (کشاورزان و کارشناسان) به ترتیب "(89/0) (94/0)" و "(83/0) (79/0) " بدست آمد که مبین اعتبار مناسب برای گردآوری داده هاست. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد که از میان دلایل و پیامدهای خرد شدن اراضی کشاورزی؛ بر اساس نظرات کشاورزان، "مشکلات اقتصادی" و از نظر کارشناسان مورد مطالعه، "تقسیم نسق زراعی بین وراث" از مهم ترین دلایل تقسیم اراضی بوده، همچنین مهم ترین پیامد های خرد شدن اراضی از نظر کشاورزان، "مانع پذیرش نوآوری های جدید" و از دیدگاه کارشناسان، " عدم استفاده بهینه از شیوه های نوین کشاورزی" بود. همچنین نتایج بدست آمده از تحقیق نشان داد که از میان متغیرهای مورد مطالعه در رابطه با دلایل (48 گویه) و پیامدهای خرد شدن اراضی کشاورزی (47 گویه)، بین کشاورزان و کارشناسان مورد مطالعه به ترتیب در خصوص 21 و 24 متغیر اختلاف نظر وجود داشت. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که متغیرهای مورد مطالعه در مورد دلایل و پیامدهای خرد شدن اراضی کشاورزی از دیدگاه کشاورزان و کارشناسان مورد مطالعه به ترتیب در پنج و هفت عامل گروه بندی شدند. این پنج عامل به ترتیب 54/41 و 13/55 درصد واریانس دلایل خرد شدن اراضی کشاورزی و هفت عامل به ترتیب 91/62 و 91/56 درصد واریانس پیامدهای خرد شدن اراضی کشاورزی در منطقه مورد مطالعه را تبیین کردند.
  22. رضایت مندی دانشجویان دانشکده های کشاورزی، منابع طبیعی و فنی- مهندسی دانشگاه کردستان از رشته ی تحصیلی
    1397
    تحقیق توصیفی- همبستگی حاضر با هدف بررسی رضایت مندی از رشته ی تحصیلی دانشجویان رشته های فنی- مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه کردستان انجام شد. جامعه ی آماری این پژوهش را دانشجویان ترم های چهارم، ششم و هشتم کارشناسی رشته های فنی- مهندسی، کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 96-97 تشکیل دادند (2313 نفر)، که با استفاده از فرمول کوکران تعداد212 نفر از آنها از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب (بر حسب دانشکده، رشته ی تحصیلی و جنسیت) انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید که روایی آن با نظر اعضای هیئت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه کردستان مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار تحقیق نیز از طریق محاسبه آلفای کرونباخ تعیین گردید. روش های تجزیه و تحلیل داده ها شامل: آماره های توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، میانه و نما) از طریق نرم افزار SPSS و روش تحلیل معادلات ساختاری جهت بررسی اثرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته از طریق نرم افزار AMOS تحلیل گردید. بر اساس یافته ها، دانشجویان رشته های فنی- مهندسی در حد زیاد و دانشجویان رشته های کشاورزی و منابع طبیعی در حد متوسط از رشته ی تحصیلی خود رضایت دارند. دانشجویان دانشکده های کشاورزی و منابع طبیعی از نظر رضایت مندی از رشته ی تحصیلی تفاوت معنی داری با هم ندارند، اما بین دانشجویان دانشکده ی فنی- مهندسی با دانشکده های کشاورزی و منابع طبیعی از نظر رضایت مندی از رشته ی تحصیلی تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که سازگاری رشته ی تحصیلی با اهداف و انتظارات شغلی، انگیزه ی تحصیلی، علاقه مندی به رشته ، نگرش نسبت به بازارکار رشته و خودکارآمدی به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر میزان رضایت مندی از رشته ی تحصیلی دانشجویان دارند. هم چنین، طی فرآیند تحلیل مسیر متغیرهای ویژگی های شخصیتی دانشجویان و حمایت های اجتماعی به دلیل معنی دار نبودن اثرات مستقیم و غیرمستقم آن ها از مدل حذف شدند.
  23. بررسی عوامل موثر بر پذیرش طرح مدیریت آب در راستای احیای دریاچه ارومیه توسط کشاورزان شهرستان نقده
    1397
    هدف تحقیق حاضر، بررسی عوامل موثر بر پذیرش طرح مدیریت آب به منظور احیای دریاچه ارومیه توسط کشاورزان شهرستان نقده در سال 1397 است. این تحقیق از نوع توصیفی _ همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کل کشاورزان 9 روستای شهرستان نقده (670 کشاورز) بوده است، که از طریق فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه بندی متناسب حجم نمونه مورد مطالعه 152 نفر به دست آمد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط تعدادی از اعضای هیات علمی دانشگاه کردستان بررسی گردید و پایایی آن، از طریق محاسبه ی آلفای کرونباخ تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل رگرسیونی لاجیت با استفاده از نرم افزار SPSS24 بهره گرفته شد. بر اساس یافته ها بین دو گروه از کشاورزان (پذیرنده و نپذیرنده) از لحاظ نگرش، دانش، امکانات، هنجار ذهنی، احساس مسئولیت و نیت رفتاری تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج همبستگی نشان داد که بین نگرش کشاورزان نسبت به احیای دریاچه ارومیه و مدیریت آب، امکانات کشاورزان، دانش کشاورزان در زمینه احیا و مدیریت آب، هنجار ذهنی، احساس مسئولیت، دریافت وام، برگزاری کلاس های آموزشی _ترویجی، میزان زمین و تحصیلات کشاورزان با پذیرش طرح مدیریت آب در راستای احیای دریاچه ارومیه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. این در حالی است که بین انگیزه کشاورزان، نیت رفتاری سن و سابقه کشاورزی با پذیرش طرح مدیریت آب رابطه معنی داری به دست نیآمد. نتایج به دست آمده از مدل رگرسیونی لجستیک گام به گام بیانگرآن است که متغیرهای دانش کشاورزان در زمینه احیای دریاچه، امکانات کشاورزان، نگرش کشاورزان نسبت به احیای دریاچه و نگرش نسبت به مدیریت آب به-عنوان مهم ترین عوامل متمایزکننده دو گروه کشاورزان پذیرنده و نپذیرنده طرح مدیریت آب در مجموع توانسته اند 1/92 درصد از کل پاسخگویان را به درستی طبقه بندی کنند. هم چنین حدود 64 تا 88 درصد واریانس متغیر وابسته (پذیرش طرح مدیریت آب) توسط متغیرهای مستقل وارد شده در مدل تبیین گردید.
  24. واکاوی کارکرد تعاونیهای منابع طبیعی در استان کرمانشاه (مطالعه موردی: شهرستان پاوه)
    1397
    تحقیق حاضر با هدف واکاوی عملکرد تعاونیهای منابع طبیعی استان کرمانشاه (مطالعه موردی شهرستان پاوه) انجام شد. برای تعیین جمعیت نمونه در جامعه آماری تحقیق با استفاده از فرمول کوکران و جدول مورگان 300 نفر از بین 5 تعاونی فعال شهرستان انتخاب گردید. جمع آوری اطلاعات به وسیله پرسشنامه ساختاریافته و نمونه گیری تصادفی انجام شد. روایی ابزار تحقیق با استفاده از دیدگاه کارشناسان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برابر 0.88 احراز شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل همبستگی و رگرسیون گام به گام انجام شد. متغیر وابسته موفقیت تعاونی از سه بعد اجتماعی، اقتصادی و محیطی بود و متغیر مستقل عوامل موثر بر موفقیت تعاونی تعریف شد. بر اساس مقایسه زوجی معیارهای اندازه گیری موفقیت، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی و عوامل محیطی به ترتیب مهمترین عوامل برای سنجش میزان موفقیت تعاونی ها ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که همبستگی همه متغیرهای مستقل با موفقیت تعاونی معنی دار و مثبت است. شرح وظابف سازمانی و اعتقاد به کار جمعی به ترتیب بیشترین و کمترین همبستگی را با موفقیت نشان دادند. تحلیل رگرسیون بیانگر وجود رابطه مثبت و معنی دار بین موفقیت با برخی از عوامل موثر بود. مدل موفقیت تعاونیها با حضور پنج متغیر و ضریب تبیین تعدیل شده مناسب (0.509=R2Adj) ایجاد شد که در آن متغیر وظایف سازمانی با بیشترین ضریب بتا (0.305= B) مهمترین عامل در موفقیت شناخته شد. بر پایه مقادیر بتای استاندارد، متغیر عوامل اطلاعاتی در روستاهای شمشیر و خانقاه، متغیر حمایت سازمانهای اجرایی در روستاهای چورژی و نسمه و متغیر وظایف سازمانی مشخص در روستای گلال مهمترین عوامل موثر بر موفقیت تعاونیها به شمار می آیند. امتیاز موفقیت کامل تعاونیها بر پایه معیارها و شاخصهای موفقیت طراحی شده در این پژوهش برابر با 32.542 بود. شاخص موفقیت نسبی نشان داد که موفقیت همه تعاونیها کمتر از 50 درصد بود و خانقاه با 44.6 درصد و شمشیر با 33.8 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین موفقیت را به خود اختصاص دادند. با توجه به نتایج این پژوهش، می توان برنامه ها و اقدام های لازم را برای احیا و فعالسازی تعاونی ها طراحی و اجرا کرد. پیشنهاد می شود در برنامه ریزی بازسازی تعاونی ها اولویت بندی شاخصهای موفقیت مطابق نتایج تحقیق حاضر مد نظر قرار گیرد.
  25. نقش بیمه دام در برگشت پذیری اجتماعی-اکولوژیک دامداران در برابر تغییرات اقلیمی از دیدگاه دامداران شهرستان کرمانشاه
    1396
    در سال های اخیر، گسترش تغییرات اقلیمی معضل بزرگی را برای خانوارهای دامدار که زندگی آنها به میزان زیادی به شرایط اقلیمی وابسته است، به وجود آورده است. از دیدگاه دانشمندان، توانایی یک سیستم برای مقابله با بحران به برگشت پذیری آن سیستم بستگی دارد. در این راستا، با توجه به مطالعات مختلف به نظر می رسد بیمه دام یکی از ساز وکارهایی است که به برگشت پذیری دامداران در برابر تغییرات اقلیمی کمک می نماید. با این حال مساله ای که مطرح می شود آن است که بیمه دام تا چه حد در برگشت پذیری دامداران در برابر تغییرات اقلیمی موثر خواهد بود؟ بر این اساس، پژوهش پیمایشی حاضر به دنبال پاسخ به این سوال و درک نقش بیمه دام در افزایش برگشت پذیری خانوارهای دامدار در برابر تغییرات اقلیمی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل همه دامداران شهرستان کرمانشاه می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و بر اساس نمونه گیری طبقه بندی تصادفی 250 نفر از آنها برای انجام مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از یک پرسشنامه که روایی آن توسط اساتید مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن از طریق یک مطالعه راهنما مورد بررسی قرار گرفته بود، استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل خوشه ای، خانوارهای مورد مطالعه را از نظر میزان برگشت پذیری به سه گروه خانوار با برگشت پذیری کم، متوسط و زیاد تقسیم نمود. از مقایسه میزان رضایت از بیمه دام و درک از تغییرات اقلیمی در میان این سه خانوار مشخص شد که بیشترین میزان رضایت از بیمه و درک از تغییرات اقلیمی در خانوار با برگشت پذیری زیاد و کمترین میزان در خانوار با برگشت پذیری کم بوده است. یافته های حاصل از رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که متغیرهای بیمه دام، درک از تغییرات اقلیمی، درآمد حاصل از فعالیت دامداری و سطح سواد بر میزان برگشت پذیری دامداران در برابر تغییرات اقلیمی تاثیرگذار بوده اند. در این میان بیمه دام بیشترین تاثیر را بر میزان برگشت پذیری دامداران داشت، بطوریکه به تنهایی 13 درصد کل واریانس برگشت پذیری دامداران را تبیین نمود. در نهایت با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاداتی به منظور کمک به افزایش برگشت پذیری دامداران در برابر تغییرات اقلیمی ارائه گردید.
  26. عوامل موثر بر پذیرش روش های حفاظت خاک توسط کشاورزان شهرستان هرسین
    1396
    امروزه با توجه به مسئله فرسایش خاک، پذیرش روش های حفاظت از خاک ضروری به نظر می رسد. لذا، تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر پذیرش روش های حفاظت خاک توسط کشاورزان شهرستان هرسین انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را کشاورزان شهرستان هرسین در سال 94-95 تشکیل دادند، که با توجه به جدول مورگان تعداد 200 کشاورز از طریق روش نمونه-گیری تصادفی طبقه ای متناسب (برحسب بزرگی و کوچکی روستاها) انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید که روایی محتوایی آن با نظر اعضای هیئت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه کردستان و کارمندان جهاد کشاورزی شهرستان هرسین مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار تحقیق نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای مقیاس های که به صورت طیف لیکرت بودند، تعیین گردیدکه در مورد تمامی مقیاس ها مقدار آلفای کرونباخ بالاتر از 65/0 بود که نشان از قابلیت اعتماد (پایایی) پرسشنامه داشت. روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل آماره های توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و میانه)، رگرسیون چندگانه بود که از طریق نرم افزار spss صورت گرفت. براساس یافته ها، نتایج پژوهش نشان داد از جمله عوامل موثر بر پذیرش روش های حفاظت خاک در این پژوهش می توان به ویژگی های نوآوری، نیروی کار کافی و عضویت در نهادها اشاره کرد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که بین تعداد اعضای خانوار، سطح سواد کشاورزان، حاصلخیزی زمین کشاورزی، شغل کشاورزان، دسترسی به وام، ارتباط با کارکنان جهاد، نگرش کشاورزان نسبت به روش های حفاظت خاک، درآمد کشاورزان، مساحت زمین و آگاهی از فرسایش خاک با پذیرش روش های حفاظت خاک هیچ گونه رابطه معناداری وجود ندارد. نتایج این مطالعه می تواند، دستاوردهایی برای برنامه ریزان توسعه روستایی در پی داشته، باشد. تا با استفاده از آن بتوانند راهکارهای مناسب جهت توانمندسازی کشاورزان به منظور پذیرش روش های حفاظت خاک را طراحی کنند.
  27. بررسی ومقایسه کارایی اقتصادی شرکتهای تعاونی کشاورزی در شهرستان های سنندج و چرداول
    1396
    کارایی و بهره وری از مهمترین عوامل رشد و توسعه بنگاه های اقتصادی به شمار می آید. شرکت های تعاونی تولیدی کشاورزی، امکان به هم پیوستن سرمایه های کوچک را فراهم می کنند و در نتیجه می توانند موجب افزایش مقیاس تولید و کارایی اقتصادی واحدهای تولید کشااورزی شوند. هدف مطالعه حاضر، بررسی جایگاه تعاونی های تولید کشاورزی و محاسبه و مقایسه کارایی این شرکت ها در زیر بخش های کشاورزی در شهرستان های سنندج در استان کردستان و چرداول در استان ایلام است. برای محاسبه کارایی از روش ناپارا متریک تحلیل پوششی داده ها استفاده شد. داده های مودنیاز از طریق سرشماری شرکت های تعاونی تولید فعال به دست آمد. نتایج نشان داد میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی در تعاونی های تولید کشاورزی شهرستان سنندج در حالت بازدهی ثابت نسبت به مقیاس به ترتیب 0.878، 0.684 و 0.635 و در حالت بازده متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب 1، 0.823 و 0.823 می باشد. میانگین کارایی فنی، تخصیصی و اقتصادی در تعاونی های تولید کشاورزی شهرستان چرداول در حالت بازدهی ثابت نسبت به مقیاس به ترتیب 0.948، 0.845 و 0.801 و در حالت بازده متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب 1، 0.877 و 0.877 می باشد.
  28. عوامل موثر بر موفقیت تراکتورداران حرفه ای در مقایسه با شرکت های خدمات مکانیزه کشاورزی در شهرستان کرمانشاه
    1395
    هدف کلی از این تحقیق توصیفی- پیمایشی بررسی عوامل موثر بر موفقیت تراکتورداران حرفه ای در مقایسه با شرکت های خدمات مکانیزه کشاورزی در شهرستان کرمانشاه می باشد. ابزار گرد آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه می باشد که اعتبار آن توسط متخصصان ذیربط تایید شده است و قابلیت اعتماد آن با استفاده از محاسبه ضریب کرونباخ آلفا تعیین شده است. در این تحقیق تمام اعضای شرکت های فعال و غیر فعال در شهرستان کرمانشاه پرسشنامه مربوط را پر نمودند. از بین مخاطبان شرکت های فعال و غیر فعال و تراکتورداران حرفه ای 300 نفر بصورت کاملاً تصادفی انتخاب و پرسشنامه مربوطه را تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داد ه ها از آمار توصیفی و آزمون T و آزمون F از طریق بکارگیری نرم افزار SPSS استفاده شده است. مهم ترین یافته های تحقیق نشان داد بین تراکتورداران حرفه ای و شرکت های مکانیزه از لحاظ متغیرهای میزان هزینه پرداختی در قبال خدمات ارائه شده، نحوه پرداخت هزینه در قبال خدمات ارائه شده، توجه به وضعیت مالی کشاورزان هنگام دریافت حق الزحمه، فعال و پر تلاش بودن در ارائه خدمات، خوش قول بودن در قبال خواسته کشاورزان و میزان دسترسی کشاورز در هنگام نیاز تفاوت معنی دار وجود دارد. که می توان نتیجه گرفت در موفقیت تراکتورداران حرفه ای موثر بوده اند. همچنین عواملی که از نظر اعضای شرکت های فعال در موفقیت شرکت های مزبور موثر بوده اند شامل: نظارت بر فعالیت اعضاء؛ دارا بودن ویژگی های کارآفرینانه مدیر و اعضاء از قبیل ریسک پذیری، توانمندی و خلاق بودن؛ تلاش در جذب بیشتر کشاورزان و رقابت با دیگر شرکت ها؛ ارتباطات داخلی اعضای شرکت که شامل تفاهم اعضاء، فامیل بودن، هم رای بودن اعضاء و تلاش برای موفقیت شرکت و کسب درآمد بیشتر؛ ارتباطات با سایر شرکت ها و ادارات مرتبط از جمله جهاد کشاورزی؛ آشنایی اعضاء و مدیر عامل با مسائل فنی و سرویس تراکتورها و ادوات؛ آشنایی با تعاونی و اصول تعاونی؛ تصمیم گیری مشارکتی و دخالت دادن فعالانه اعضای شرکت در فعالیت ها و تصمیم گیری ها توسط مدیر عامل می باشد.
  29. بررسی عوامل موثر بر رضامندی کشاورزان از نصب کنتور هوشمند بر روی چاه های آب زیر زمینی (مورد مطالعه: دهستان ماهیدشت استان کرمانشاه)
    1395
    استفاده بی رویه از منابع آب زیر زمینی با وجود کمبود عرضه آن در بخش کشاورزی در سطح جهانی کشاورزان را نگران ساخته است، علاوه بر آن لزوم مدیریت مصرف و اقدام مدیریتی استفاده از فناوری های حفاظت از آب و به دنبال آن سهم میزان رضامندی کشاورزان از این اقدام مدیریتی ضرورت پیدا کرده است. هدف از این تحقیق بررسی عوامل مختلف موثر بر رضامندی کشاورزان از کنتورهای نصب شده بر روی چاه های دهستان ماهیدشت استان کرمانشاه است. این تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی بوده است، که برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر کارشناسان دفتر مدیریت آب های زیر زمینی و حفاظت از آب منطقه ای استان کرمانشاه و برخی از صاحب نظران دانشگاهی مورد بررسی و اصلاحات لازم انجام شد. همچنین جهت تعیین پایایی پرسشنامه تعداد30 پرسشنامه در خارج از جمعیت مورد مطالعه تکمیل و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. که مطابق آن تمامی مقیاس های طراحی شده در پرسشنامه از قابلیت اعتماد بالایی بر خوردار بودند (90/0). حجم نمونه مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران برابر 120 نفر تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام پذیرفت. در قسمت آمار توصیفی از فراوانی، درصد تجمعی، میانه و نما و در قسمت آمار استنباطی از روش رگرسیون خطی استفاده شد. یافته ها نشان داد که متغیرهای سطح سواد و میزان درآمد رابطه مثبت و معنی داری با میزان رضامندی از اقدامات حفاظت آب داشته اند. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد که به ترتیب نگرش کشاورز نسبت به حفاظت آب، درک ارزش حفاظت از آب از دید کشاورز، عادلانه بودن نصب کنتور، مفید بودن کنتور، درآمد کشاورز، تاثیر کشاورز در حفاظت آب، دسترسی به منابع مورد نیاز جهت حفاظت آب، سطح سواد کشاورزان و آموزش پس از نصب کنتور تاثیر مثبت و معنی داری بر میزان رضامندی کشاورزان از مدیریت کنتور بر چاه کشاورزیشان داشته است.
  30. قابلیت اشتغال دانشجویان رشته های کشاورزی و فنی مهندسی دانشگاه کردستان
    1394
    امروزه با توجه به بحران بیکاری پرورش قابلیت اشتغال دانش آموختگان که بتوانند خود را با دنیای کار هماهنگ و سازگار کنند، ضروری به نظر می رسد. لذا، تحقیق توصیفی – همبستگی حاضر با هدف بررسی قابلیت اشتغال دانشجویان رشته های کشاورزی و فنی مهندسی دانشگاه کردستان انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان سال آخر رشته های کشاورزی و فنی مهندسی دانشگاه کردستان در سال 94-95 تشکیل دادند (544 نفر )،که با توجه به جدول مورگان تعداد 140 نفر از آنها از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب (به تفکیک دانشکده، رشته تحصیلی و جنسیت) انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری گردید که روایی محتوای آن با نظر اعضای هیئت علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه کردستان مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار تحقیق نیز از طریق انجام پیش آزمون برای مقیاس های اصلی پرسشنامه تعیین گردید. روش های تجزیه و تحلیل داده ها شامل آماره-های توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، و میانه)، آزمون های t و F، آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون سلسله مراتبی بودکه از طریق نرم افزار SPSS صورت گرفت. براساس یافته ها، نتایج پژوهش نشان داد که که اکثر دانشجویان مورد مطالعه معتقد هستند که بازار کار ایران در زمینه ی رشته ی تخصصی آنها از وضعیت مناسبی برخوردار نیست. دانشجویان دانشکده های کشاورزی و فنی مهندسی از نظر قابلیت اشتغال تفاوت معنی داری باهم ندارند. اما بین دانشجویان مورد مطالعه به تفکیک جنسیت از نظر قابلیت اشتغال تفاوت معنی داری وجود دارد. از طرفی نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین سن، معدل و درآمد دانشجویان با قابلیت اشتغال آنان هیچ گونه رابطه ی معنی داری وجود ندارد. در کل نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که میزان خودکارآمدی، خودمسئولیت پذیری شغلی، مهارت های قابلیت اشتغال، دانش و مهارت های تخصصی به ترتیب بیشترین تاثیر را در میزان قابلیت اشتغال دانشجویان دارند. همچنین نتایج حاصل از آزمون اثر متغیرهای تعدیلگر ویژگی های کارآفرینانه و مهارت های کارآفرینانه بر رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته نشان داد که آنها تاثیر متغیرهای مستقل اصلی بر قابلیت اشتغال دانشجویان را بطور معناداری تشدید می کنند. نتایج این مطالعه می تواند برای توسعه و افزایش قابلیت اشتغال دانشجویان کشاورزی و فنی مهندس